Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajna alternatywa dla smażonej ryby. Podaję proporcję dla 2-3 osób. Szaszłyki można przygotować na świąteczny stół jako smakowitą przystawkę.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • filet z dorsza ze skórką - 600 g
    • por 1-2 szt.
    • marchewka - 3 szt. średniej wielkości
    • pietruszka - 1 szt.
    • seler- 1 duży
    Podstawowy dodatkowy:
    • majonez / lub dla lubiących takie smaki tahini - 1-2 łyżki
    Składniki robocze:
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
    • odrobina oleju
    Do dekoracji:
    • mini pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z dorsza 1. Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość grube paluszki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy.
    Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać podłużne "plastry" pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane.
    Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki. Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia) na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką warzywną.
    Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
    Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować