Szczawiowa z jajkiem

4.5 (151 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na straganach i w sklepach już pojawił się szczaw, ja uwielbiam szczawiową z jajkiem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szczaw: 1 pęczek
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - włoszczyzna: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - mięsko na wywar (ja gotowałam na indyku): 1 sztuka
    - kostka rosołowa (opcjonalnie do smaku): 1 sztuka
    - jajka gotowane na twardo: 3 sztuki
    - śmietana (do zabielenia zupy): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy wywar. Do garnka wrzucamy mięsko, obraną i pokrojoną na części włoszczyznę, ziele angielskie, liśc laurowy i kostkę rosołową. Gotujemy wywar. Odcedzamy, zostawiamy ewentualnie marchewkę.
  • 2. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości.
  • Szczawiowa z jajkiem 3. Szczaw dokładnie myjemy i siekamy drobno. Dodajemy do wywaru i chwilę podgotowujemy.
  • Szczawiowa z jajkiem 4. Zupkę zabielamy śmietana i podajemy z gotowanym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować