Szczawiowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kość myjemy wkładamy do garnka zalewamy około 2,5-3 litry wody dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu uważać aby się nie rozleciał,doprawiamy do smaku vegetą . Szczaw opłukać dobrze pod bieżącą wodą ,włożyć do małego rondelka zalać niewielką ilością wody ,gotować około 2 -3 minuty po czym odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i dodać do już prawie miękkiego ryżu. Pogotować razem około 5 minut jeszcze ,zabielić śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy .Odstawić nie gotować. Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo. Zupa jest bardzo smaczna i najlepiej smakuje z majowego szczawiu.Należy jednak pamiętać aby nie jeść jej dość często gdyż skutecznie wypłukuje wapń z organizmu.
Komentarze