Szparagi w sosie serowym

4.5 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi w pełni więc korzystajmy i smakujmy to szlachetne warzywo. Podaję przepis bardzo prosty i szybki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi: 3 pęczki
    - ser topiony ementaler: 1 opakowanie
    - śmietana 30%: 200 gramów
    - bulion warzywny kostki: 1 sztuka
    - ocet: 2 łyżki
    - cukier i sól: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Szparagi w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę - najlepiej w specjalnym garnku do gotowania szparagów 2/3 wysokości garnka dodając do niej ocet, cukier i sól (żaden z tych składników nie powinien dominować). W tym czasie obrać szparagi.
  • 2. Do wrzątku włożyć szparagi i gotować ok. 20-25 min. (zależy od grubości szparagów). W tym czasie z kolei zagotować w rondelku śmietanę z serem topionym. Gdy ser się rozpuści wrzucić kostkę bulionu warzywnego mieszając doprowadzić do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • 3. Wyjmujemy szparagi i polewamy je przygotowanym sosem. Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śmietana Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować