Szpinakowy wegański warkocz.

4.49 (161 ocen)

  • 60 min

Szpinak jest według mnie jednym z bardzo niedocenianych produktów, a w tej wersji jest szczególnie przepyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 puszka kukurydzy
    2 pomidory
    1 papryka
    garść ziaren słonecznika
    pieprz ziołowy
    suszona bazylia
    suszone oregano
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Szpinakowy wegański warkocz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schemat nacinania ciasta francuskiego. 1. Ciasto francuskie rozkładamy na stole i nacinamy od boków, po lekkim skosie, na 1/3 szerokości z każdej strony (tak jak przedstawiłam na schemacie).
  • 2. Szpinak wykładamy na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oliwy i dusimy pod przykryciem przez ok 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Podczas gdy szpinak będzie się przygotowywał, my możemy zająć się pozostałymi składnikami. Pomidory i paprykę myjemy, usuwamy części nasienne i kroimy na kosteczkę, kukurydzę odcedzamy, a ziarna słonecznika drobno siekamy. Gdy szpinak będzie gotowy przekładamy go do miski, musimy pamiętać o tym aby odparować z niego jak najwięcej wody, ponieważ farsz musi być dość suchy ! Dodajemy kukurydzę, pomidory, paprykę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Tak przygotowany farsz wykładamy na środek - niepociętą część ciasta i zaczynamy zawijać. Boczne porozcinane paski przekładamy "na krzyż" jak w warkoczu typu kłos. Najlepiej jeśli każde pasemko będzie zachodziło aż do dołu ze strony przeciwnej. Początek i koniec warkocza zawijamy "jak prezent". Tak zawinięty warkocz smarujemy na wierzchu oliwą, i posypujemy słonecznikiem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 30 minut, na papierze do pieczenia - gdy będzie złocisty wtedy wyciągamy i jemy ;)

Porady

Najlepiej jeśli ciasto przełożymy na papier do pieczenia rozłożony na dużej blasze do pieczenia, żeby nie było potrzeby go przenosić z farszem, bo wtedy staje się ciężki i trudny do przeniesienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować