Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprze
a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła.
2.Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3.Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
z dodatkiem 3 łyżek oleju.
4.Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem.
6.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze