Potrawa zainspirowana podróżą do Italii. W małej knajpce spróbowałam ravioli dyniowe i zakochałam się w tych włoskich pierożkach. Tym razem w wersji szpinakowej:)
Szpinakowe ravioli z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i pozostałe składniki. Wymieszać, zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dodajemy mąki, jeżeli sypkie to wody. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut.
2.Farsz: W rondelku rozpuszczamy odrobine masła i smażymy ząbek czosnku. Kiedy będzie lekko przyrumieniony usuwamy go i dodajemy pokrojony szpinak. Przesmażamy chwilę aby lekko odparował ale nie zrobiła się papka. Kiedy ostygnie dodajemy ser rocotta, łyżke tartego parmezanu i pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto cienko rozwałkować. Na połowie rozwałkowanego ciasta ułożyć rzędami w równych odstępach niewielką ilość farszu. Brzegi ciasta i przestrzenie między rzędami posmarować woda, przykryć drugą połową ciasta. Posmarowane wodą miejsca ugnieść, kroić kwadratowe ravioli. ' Pierożki gotuje się w dużej ilości wrzącej, osolonej wody 5-8 min.
4.Podajemy posypane uprażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi oraz tartym parmezanem.
Smacznego
Komentarze