Szwajcarski placek z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne ucierane ciasto i aromatyczne nasączone alkoholem jabłka. Prawda, że apetycznie wygląda? A jak pięknie pachnie! Najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 20 dekagramów
    - masło: 125 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - winne jabłka: 5 sztuk
    - calvados rum lub brandy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Desery

Szwajcarski placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka starannie umyć i cienko obrać. Potem przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na małe cząstki i wrzucić do salaterki. Jak najszybciej skropić je sokiem z cytryny i alkoholem (także te spod spodu). Sok uchroni je przed ściemnieniem, a alkohol spowoduje, że będą aromatyczne i wykwintne w smaku. Szwajcarzy oczywiście preferują calvados (znakomitą francuską brandy jabłkową), ale śmiało można użyć dostępniejszego u nas rumu lub brandy.

  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Miękkie masło utrzeć mikserem ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy, nadal ucierając, porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlać śmietanę kremówkę i starannie wszystko wymieszać.
  • 3. Włączyć piekarnik na 175°C. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto, niech równomierną warstwą przykryje całe dno.
  • 4. Osączyć jabłka na sicie. Teraz starannie poukładać cząstki jabłek na cieście. Najpiękniej będą wyglądały, gdy ułoży się je ukośnie jeden przy drugim (na zakładkę), jak dachówkę. Jeśli ciasto będzie pieczone w tortownicy, ułożyć cząstki jabłek promieniście, a jeśli w prostokątnej blasze - w prostych lub skośnych (po przekątnej) rzędach. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
  • 5. Gdy ciasto trochę przestygnie, można posypać je posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

4.5 (201 ocen)

Placek owsiany z jabłkami

To może cię zainteresować