Delikatne ucierane ciasto i aromatyczne nasączone alkoholem jabłka. Prawda, że apetycznie wygląda? A jak pięknie pachnie! Najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka: 20 dekagramów
- masło: 125 dekagramów
- cukier: 0.5 szklanki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- jajka: 3 sztuki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- śmietana kremówka: 3 łyżki
- sól: 1 szczypta
- winne jabłka: 5 sztuk
- calvados rum lub brandy: 2 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
Szwajcarski placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka starannie umyć i cienko obrać. Potem przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na małe cząstki i wrzucić do salaterki. Jak najszybciej skropić je sokiem z cytryny i alkoholem (także te spod spodu). Sok uchroni je przed ściemnieniem, a alkohol spowoduje, że będą aromatyczne i wykwintne w smaku. Szwajcarzy oczywiście preferują calvados (znakomitą francuską brandy jabłkową), ale śmiało można użyć dostępniejszego u nas rumu lub brandy.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Miękkie masło utrzeć mikserem ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy, nadal ucierając, porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlać śmietanę kremówkę i starannie wszystko wymieszać.
3.Włączyć piekarnik na 175°C. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto, niech równomierną warstwą przykryje całe dno.
4.Osączyć jabłka na sicie. Teraz starannie poukładać cząstki jabłek na cieście. Najpiękniej będą wyglądały, gdy ułoży się je ukośnie jeden przy drugim (na zakładkę), jak dachówkę. Jeśli ciasto będzie pieczone w tortownicy, ułożyć cząstki jabłek promieniście, a jeśli w prostokątnej blasze - w prostych lub skośnych (po przekątnej) rzędach. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
5.Gdy ciasto trochę przestygnie, można posypać je posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem.
Komentarze