200 g mąki
1 szczypta soli
80 g masła
125 g serka homogenizowanego
850 g wiśni
2 łyżki mielonych migdałów
250 g śmietany 30 %
3 jaja
1 łyżka cukru
2 op cukru wanilinowego
tłuszcz do formy
100 g płatków migdałowych
Szwajcarskie ciasto migdałowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i szczyptę soli wsypujemy do miski. Dodajemy masło starte na
tarce i wyrabiamy rękami. Dodajemy 2 łyżki wody i serek.
Wyrabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na pół
godziny do lodówki.
2.Wiśnie myjemy, drylujemy.
3.Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Smarujemy okrągłą formę (26cm)
tłuszczem, wyklejamy ciastem, formujemy wysokie brzegi.
Nakłuwamy spód widelcem. Chłodzimy w lodówce ok 5 min.
4.Miksujemy śmietanę z cukrami . Ciasto posypujemy mielonymi
migdałami i wykładamy wszystkie wiśnie. Zalewamy śmietaną i
pieczemy ok 1 godzinę.
5.Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy placek.
Komentarze