Zapiekankę robi się bardzo szybko można ją przygotować wcześniej np. rano i wstawić do lodówki a popołudniu upiec. Często tak robię jak idę rano do pracy gdy wrócę odrazu wstawiam zapiekankę i w ciągu 40 min mam już gotowy obiad.
40 min
Składniki:
200 g makaroku piórka
200 g mrożonych warzyw na patelnie
200 g szynki
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki wegety
1 cebula
200 sera żółtego
Szybka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym naczyniu mieszmy składniki czyli: ugotowany i odsączony makaron szynkę pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę oraz rozmrożone warzywa. Dodajemy wegetę do smaku wszystko mieszmy. Majonez oraz śmietanę łączymy w oddzielnym naczyniu następnie dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko łączymy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym serem. Piec przez 40 min w temperaturze 160 stopni.
Komentarze