Szybkie ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok pół godz do zamrażalki.
Pozostałym ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 min w temp. 180 stop C
2.Gotujemy szklankę mleka, wlewamy budyń rozmieszany z pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy przez ok 2-3 min. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
3.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Układamy na budyniu.
4.Pianę z białek ubijamy z 1/3 szkl cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.
Pianę wykładamy na gruszki.
5.Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta.
Piec w temp 180 stop C przez ok 50 min.
Komentarze