Szybkie ciasto z gruszkami

4.49 (146 ocen)

Ciasto delikatne, soczyste i pyszne :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    150 g margaryny
    2 łyżki cukru + 1/3 szkl cukru
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1,5 szkl mleka
    3 białka
    4 średnie gruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem Desery

Szybkie ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok pół godz do zamrażalki.
    Pozostałym ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 10 min w temp. 180 stop C
  • 2. Gotujemy szklankę mleka, wlewamy budyń rozmieszany z pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy przez ok 2-3 min. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
  • 3. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
    Układamy na budyniu.
  • 4. Pianę z białek ubijamy z 1/3 szkl cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Pianę wykładamy na gruszki.
  • 5. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta.
    Piec w temp 180 stop C przez ok 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować