Szynka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na farsz cebulę i czosnek posiekać, pieczarki drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek, pieczarki, gorczycę, majeranek i tymianek - dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić.
2.Następnie dodać koncentrat i smażone jabłka. Farsz wymieszać i doprawić do smaku.
3.Mięso umyć, wysuszyć. Naciąć głęboką kieszeń. Szynkę obficie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso nadziać przygotowanym farszem.
4.Otwór dokładnie spiąć wykałaczkami. Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch mięsa również posmarować olejem. Naczynie przykryć pokrywą. Piec 60 min (200 st. C).
5.Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika. Zdjąć pokrywę. Wierzch szynki delikatnie zwilżyć słoną wodą, następnie posmarować glazurą (powstałą przez zmieszanie składników glazury na jednolitą masę).
Komentarze