Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie.
Składniki:
1 l wody
2 łyżki soli do peklowania
3 ząbki czosnku
3 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
około 600-700g szynki wieprzowej z kulki
Szynka peklowana z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować. Zdjąć z ognia do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić.Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem z wyjęciem woreczka z szynką zanurzyć szynkowar na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć.
Komentarze