Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cynamonowe ciasteczka z owocami
Cynamonowe ciasteczka z owocami - składniki:
Cynamonowe ciasteczka z owocami - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę wymieszaj i posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do suchych składników i delikatnie zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm na stolnicy posypanej mąką i wytnij z niego krążki lub serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, a następnie ostudź. Brzoskwinie przekrój na pół, z każdej usuń pestkę, miąższ pokrój na plasterki. Cukier zalej 1 szklanką wody, zagotuj i mieszaj, aż się rozpuści. Syropem zalej brzoskwinie i ostudź. Żelatynę namocz i rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami schłodzoną żelatynę. Ciasteczka przekrój w poprzek, przełóż plasterkami brzoskwiń, bitą śmietaną i malinami, polej syropem z brzoskwiń, posyp cukrem pudrem.
- 1 kg brzoskwiń
- 25 dag malin
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
Informacje o Cynamonowe ciasteczka z owocami
-
Kolorowe menu na dobry dzień
. Autor: Zuzanna Wiciejowska Aromatyczne, chrupiące ciastko, delikatny krem i słodkie, soczyste owoce. Czego można chcieć więcej? Deser idealny! Cynamonowe ciasteczka z owocami 1 kg brzoskwiń 25 dag malin 1 szklanka cukru 300 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki