pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Kokosowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry, smakuje każdemu

Kokosowiec

Składniki:

Kokosowiec

 

  • CIASTO
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PLACEK DO ŚRODKA
  • 5 sztuk białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • MASA
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół litry mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny

 

Sposób przygotowania:

Kokosowiec
CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt - 180°C, 20 minut. Gdy się upiecze, ostudzić i przekroić na pół. PLACEK DO ŚRODKA: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, łyżką wmieszać kokos. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać na brytfannę i upiec w temp. 180°C przez 20 minut. MASA: Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w tym wszystkie składniki prócz margaryny. Pozostałą część mleka zagotować wlać do tego rozrobione składniki , zagotować aż powstanie gęsty budyń. wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Zmiksować.



Układać (od dołu):

połowa biszkoptu

masa

placek do środka

masa

połowa biszkoptu



Posypać wiórkami kokosowymi