Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Robimy masło cytrynowe
Cytrynę sparzamy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy, sok wyciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło zagniatamy z czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Krok 2: Przygotowujemy warzywa
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski. Kiełki myjemy i dobrze osączamy.
Krok 3: Smażymy krewetki
Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na odrobinie gorącego masła cytrynowego przez 2-3 minuty z obu stron, doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.
W międzyczasie tortille krótko podpiekamy i smarujemy pozostałym masłem cytrynowym. Obkładamy ogórkiem, papryką, marchewką i krewetkami. Rozprowadzamy na nich kwaśną śmietanę i kiełki, zwijamy i kroimy ukośnie na pół.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!
Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z krewetek z sosem z limonek
- Pieczona dynia w ziołach
- Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Wrapy z szynką i mango
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Wrapy z sałaty z tofu
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Sałatkowe wrapy
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wrap z łososiem i warzywami
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Fasola z makrelą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Cronuty
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Babka z niespodzianką
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Chałka orzechowa
- Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- Letnia sałatka szparagowa
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Panna cotta
- Tarta cytrynowa z jagodami
Komentarze (4)
1478 dni temu
Zachodzę w głowę, co zrobić z marchewką w trzecim kroku. Chyba nie powinna tak sobie zostać w misce ale mogę się mylić. Pozdrawiam :)
odpowiedz
1476 dni temu
Kamcio, dziękujemy za komentarz :) Jakieś chochliki zabrały nam marchewkę z treści przepisu,ale już wróciła ;) Oczywiście dokładamy ją z pozostałymi warzywami.
2842 dni temu
A CO SIE STALO Z MARCHEWKA?? STARLA SIE NA TARCE??
odpowiedz
2841 dni temu
Sławku, w drugim kroku opisujemy, co należy zrobić z marchewką :)