Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbki czosnku.
KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
KROK 3: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zielona przystawka
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Chłodnik z pomidorów i papryki
- Zupa piwna z bekonem
- Sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Pieczone żeberka
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Jesienna owsianka
Komentarze (66)
399 dni temu
Smaczna, delikatna, lepiej nawet bez sera. Dopiero po zblendowaniu wychodzi cały smak.
odpowiedz
1174 dni temu
A te ząbki to w całości, nie sprasowane? 🧐
odpowiedz
1173 dni temu
Gościówo, ząbki oczywiście należy pokroić! :) Jeśli jednak wolisz sprasować, to taka forma jak najbardziej również będzie ok.
1157 dni temu
Jakie to ma znaczenie? Na koniec i tak trzeba wszystko zmiksować
1347 dni temu
Pyszna, prosta i tania zupa. Bardzo polecam!
odpowiedz
1425 dni temu
Jedna z gorszych jak i mdłych zup jakie kiedykwiek jadłem czy też robiłem, zupełnie bez smaku, (nawet po dodaniu większej ilości pieprzu, czy też soli) czosnku w tej "zupie" nie było w ogóle czuć, ani trochę, jedynie co w tej "zupie" było dobre, to grzanki. Nie polecam robić tego dania.
odpowiedz
2155 dni temu
polecam hmmmm najlepsza zupa
odpowiedz
2271 dni temu
Bardzo smaczna, delikatna zupa - krem.
odpowiedz
2625 dni temu
Ludzie no chyba proste ze ziemniaki trzeba pokroić. Trochę oleju w głowie
odpowiedz
2567 dni temu
ale w skórkach czy bez??? :P
2311 dni temu
Ej masła, nie oleju. W przepisie jest masło
2707 dni temu
Czy ziemniaki smażyć w całości czy pokroić w kostkę?
odpowiedz
2668 dni temu
pokroić w kostkę
2870 dni temu
fuuj :( wyszła strasznie kleista i maziasta. Konsystencja ohydna, taki glut. W smaku też bez rewelacji. Do wywalenia...
odpowiedz
2946 dni temu
Smakuje przepysznie, jak doda się po zblendowaniu pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażony na patelni :)
odpowiedz
2992 dni temu
Nieco zmodyfikowalam. Baza taka sama plus mala cebula i papryczka chili. Do wody dodalam kostke bulionowa wlasnej roboty. Na koniec serek topiony i lyzke śmietany 18%, troszke imbiru i swiezych zabkow czosnku, zeby podbic aromat. Na talerzu posypałam ociupinke galka muszkatolowa:) Pycha!
odpowiedz
2992 dni temu
Aniu, Twoja modyfikacja zupy brzmi pysznie :)
3116 dni temu
Zupa super wyszła, ja zrobiłam na rosole z kaczki bo mi został z niedzielnego obiadku i pycha rodzinka się zajadała:) oby więcej takich przepisów:) pozdrawiam
odpowiedz
3162 dni temu
Zupa super. Wzbogacilem o swiezy szczypior :-)
odpowiedz
3233 dni temu
Drogi Gościu, używamy surowych ziemniaków, której najpierw podsmażamy, a następnie gotujemy razem z ząbkami czosnku i liściem laurowym. Podczas tego procesu ziemniaki się ugotują :)
odpowiedz
3233 dni temu
przepraszam ,ze glupio zapytam... ziemniaki maja byc ugotowane? czy surowe
odpowiedz
3291 dni temu
Bardzo smaczna zupa. :) Szybka, rozgrzewająca i pożywna.
odpowiedz
3349 dni temu
Bardzo smaczna zupa. Podaję z paluchami z ciasta francuskiego z serem i słodką papryką
odpowiedz
3377 dni temu
Moje córeczki zjadły ze smakiem maczając czerstwy chleb w zupie. Były po sankach na dworze :)
odpowiedz
3428 dni temu
super smaczna zupa
odpowiedz
3459 dni temu
taka sobie w smaku. szału nie robi, mało wyrazista. spodziewalam sie czegos lepszego
odpowiedz
3628 dni temu
Drogi Gościu, jeśli zupa wyszła Ci za gęsta, możesz ją rozrzedzić bulionem.
odpowiedz
3628 dni temu
Witam, robiłam ją dzisiaj i wyszła mi bardzo gęsta.Jak mus.Co dodać aby zachować smak i uzyskać efekt zupy a nie musu?Robiłam identycznie jak w przepisie
odpowiedz
3675 dni temu
A, ser tak jak w przepisie - zupę podajemy posypaną serem :)
odpowiedz
3675 dni temu
a ser? kiedy?
odpowiedz
3718 dni temu
Prosty i pyszny przepis !!! :)
odpowiedz
3790 dni temu
Pychota
odpowiedz
3790 dni temu
m/\rc, kuchnia to miejsce, które sprzyja eksperymentom. Nasze przepisy można traktować jako propozycję i rozwijać je wedle swoich upodobań!
odpowiedz
3791 dni temu
Pomysł na zupę fajny, ale według mnie była by bardzo płaska w smaku więc trochę ją zmodyfikowałem. Dodałem jeszcze pół cebuli, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Samą zupę zrobiłem na bulionie warzywnym i przydziałem świeżą pietruszką. Smacznego!
odpowiedz
3814 dni temu
Aby posmak czosnku był bardziej wyrazisty pod koniec gotowania należy dodać jeszcze kilka startych ząbków.
odpowiedz
3818 dni temu
Robiłam dziś i była strasznie mdła. Musiałam wrzucić sporo sera, czosnku granulowanego i soli.. Czosnku nie czuć, za to ziemniaki...
odpowiedz
3825 dni temu
zupa pyszna tylko trzeba było jeszcze trochę doprawić
odpowiedz
3828 dni temu
Ekstra przepis jak sie nie ma nic w lodowce a chce sie zrobic cos ciekawego. Taka zupka ziemniaczana z posmakiem czosnku, ciekawy smak. My dodalismy na koniec jeszcze cebule i pora tez podduszone na masle i zmiksowane. Mniam!
odpowiedz
3834 dni temu
Zupka jest rewelacyjna! Mega łatwa i mega pyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu!
odpowiedz
3837 dni temu
żeby zupa smakowała czosnkiem trzeba dać czosnek POLSKI, a nie z CHIN!. z chińskim wyjdzie zupa ziemniaczana z lekkim posmakiem czochu
odpowiedz
3864 dni temu
...mnie również za gęsta ...trochę mdła.
odpowiedz
3874 dni temu
Smaczna, tylko wyszła mi bardzo gęsta... może ziemniaki były za duże :)
odpowiedz
3879 dni temu
Prosta i doskonała! Wchodzi do kanonu moich ulubionych potraw.
odpowiedz
3939 dni temu
Niestety zrobiłam te zupę - nie dało się tego zjeść. Całość wylądowała w koszu :( Nie polecam.
odpowiedz
3998 dni temu
Pyszności :) Ja dodałam jeszcze 1 małą cebulę którą podsmażyłam na początku z ziemniakami i czosnkiem na maśle z kroplą oliwy. Na koniec Zagęściłam serkiem topionym i odrobiną śmietany 30% .
odpowiedz
4009 dni temu
A te ziemniaki to w kostki, czy jak je podsmażać? I właściwie czemu się to robi, skoro później się to miksuje? Jakiś niedokładny ten przepis.
odpowiedz
4025 dni temu
wspaniała i jakże prosta zupa-krem. Uwielbiam -i cała moja rodzina, nawet najmłodsi, również :)
odpowiedz
4054 dni temu
Właśnie zrobiłam :) jest pyszna :) a przede wszystkim prosta :) polecam wszystkim smakoszom czosnku :)
odpowiedz
4054 dni temu
PYSZNA zupa!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem mega zadowolona. Nie dość że prosta i tania w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. POLECAM
odpowiedz
4064 dni temu
na ile to jest porcji?
odpowiedz
4170 dni temu
rewelacja:)
odpowiedz
4189 dni temu
rewelacyjna, dodałam więcej czosnku niż w przepisie, wrzuciłam jeszcze czarny pieprz, lubię ostre potrawy, a grzanki zrobiłam z chleba pokrojonego w kostkę i obsmażonego w oliwie czosnkowej. na jesień super:) i ten rozpuszczający się ser ... mniam
odpowiedz
4196 dni temu
Bo to jest 1,5 główki czosnku, a nie 1,5 ząbka czosnku!!!!!
odpowiedz
4204 dni temu
Martaaa- surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy na patelnię, obsmażamy, a następnie gotujemy ok. 30 minut z pozostałymi składnikami, więc wcześniejsze ich podgotowanie nie jest konieczne.
odpowiedz
2707 dni temu
no to trzeba dokładnie pisać. Ja w całości obsmażałem :( Lubię przepisu się trzymać , a tu taka niedoróbka
4204 dni temu
Można by powiedzieć - zupa -krem, jednak w smaku bardziej ziemniaczana niż czosnkowa. Radzę dodać więcej czosnku, niż to jest podane w przepisie. Obrane ziemniaki pokroiłam na cząstki i razem z ząbkami czosnku wrzuciłam na patelnię, podsmażyłam, potem wszystko przełożyłam do garnka, a po ugotowaniu potraktowałam blenderem.
odpowiedz
4204 dni temu
ziemniaki należy wcześniej podgotować czy surowe ?
odpowiedz
4244 dni temu
Jadłam zupe czosnkowa w Słowacji,ale to była woda z oczkami'niby rosol' i pływajace kawałeczki czosnku.Nic specjalnego,a ten przepis SUPER GORACO POLECAM.SMACZNEGO
odpowiedz
4248 dni temu
Tak samo dodałem więcej czosnku, pycha. I w dodatku bardzo prosty przepis, kiedyś chciałem zrobić taką zupę ale jak zobaczyłem ile trzeba się namęczyć to mi się odechciało, a tu sama prostota i w dodatku jakie smaczne!
odpowiedz
4250 dni temu
Do ''FEOWE''zupa CZOSNKOWA gdy zapieczesz ziemniaki i czosnek i juz sie zagotuja to blederem zrobisz z tego krem...i micha ziemnikow napewno sie najesz....JEDNO ALE TO DODAŁAM 6 ZABKOW POLSKIEGO CZOSNKU ABY BYŁ BARDZO WYRAZISTY SMAK.Wszystkim zycze SMACZNEGO
odpowiedz
4253 dni temu
toż to zupa ziemniaczana nie żadna czosnkowa...
odpowiedz
4253 dni temu
Chyba miało być 1,5 główki czosnku, co?
odpowiedz
4254 dni temu
Tylko 1,5 ząbka czosnku?
odpowiedz
4255 dni temu
Damyslam się że ziemniaki do smarzenia kroimy w plasterki Fajnie byłyby filmiki z przygotowania potrawy
odpowiedz
4256 dni temu
przepyszne...mniam mniam..juz gotowałam
odpowiedz
4257 dni temu
sprubujemy
odpowiedz
zobacz wszystkie