Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Do gorącej zupy dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać
Podajemy udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Zupa krem z rukoli i kalafiora
- Pizza 4 sery
- Ciasto migdałowe z morelami
- Kruche ciasteczka – przepis
- Zupa jarzynowa z brukselką
- 3 sposoby na kalafior
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Zielony koktajl
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Komentarze (58)
2541 dni temu
Takie se. Smakuje lepiej, jak to bulionu dodac ziele angielskie i lisc laurowy - potem wyjac tuz przed blendowaniem. Francuska zupa cebulowa z grzankami lepsza ;-)
odpowiedz
2829 dni temu
👌
odpowiedz
2880 dni temu
ile mniej więcej kalorii ma porcja?
odpowiedz
2947 dni temu
Czy zupę można zrobić dzień wcześniej? Kiedy dodać wtedy ser?
odpowiedz
2947 dni temu
Zupę można przygotować wcześniej - razem z dodanym serem. Przed podaniem można zetrzeć odrobinę sera bezpośrednio do miseczki, w której podajemy zupę.
2940 dni temu
można zrobic potrzymasz w lodówce przez noc nic sie nie stanie na drugi dzien odgrzejesz ale ser zawsze syp przed podaniem
3058 dni temu
Przepis genialny. Zachwycił wszystkich moich gości. Ja używam startej mozarelli i wychodzi super. Zupa jest bardzo kremowa i ma świetny aromat.
odpowiedz
3055 dni temu
Michale, świetny pomysł z mozzarellą!
3081 dni temu
Wasze przepisy są cudowne! ten również przypadł mi do gustu :)
odpowiedz
3129 dni temu
Bardzo fajny i łatwy przepis. Dodałam troszkę extra hot chili powder i smak jest cudowny :)
odpowiedz
3164 dni temu
Najlepszy krem kalafiorowy który jadłam! Delicious!
odpowiedz
3269 dni temu
Wspaniała zupa, wiosenna, delikatna, lekka. Pyszna
odpowiedz
3325 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć sera chevrette, jednak pamiętaj, że ma on inny smak. Dodawaj ser stopniowo i kontroluj smak zupy, by ser nie przyćmił delikatnego aromatu kalafiora.
odpowiedz
3325 dni temu
a moge dodać ser chevrette??
odpowiedz
3360 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Czy jesli sera nie dodam dziś a dziś juz zrobię zupę blenderem czy ser moge dodac jutro i na nowo blenderem zrobić?
odpowiedz
3360 dni temu
Asiu, ser jest tu istotnym składnikiem zupy. Bez niego zupa również wyjdzie smaczna, lecz ser nadaje mu charakterystyczny posmak i bardziej kremową konsystencję.
odpowiedz
3360 dni temu
Witaj. Zaciekawił mnie Twój przepis na zupę. Mam wszystkie składniki ale niestety brakuje mi tego sera. Czy można zrobić zupę bez niego? Czy to właśnie ser nadaje caly smak zupie? Nie wiem co robic.. Czekam na odpowiedź.
odpowiedz
3364 dni temu
Robię ją już kolejny raz - PYCHOTA!!!!
odpowiedz
3402 dni temu
Bardzo dobra, kremowa zupa. Polecam!
odpowiedz
3433 dni temu
przepis prosty i łatwy w wykonaniu; zupa krem wyszła idealnie; polecam
odpowiedz
3452 dni temu
Moniko, możesz użyć serka topionego, jednak otrzymasz zupę w zupełnie innym smaku oraz konsystencji.
odpowiedz
3452 dni temu
Witam serdecznie.Czy mogę dodać zwykły serek topiony ??
odpowiedz
3464 dni temu
Zupa jest pyszna, delikatna, kremowa :) Bardzo smakowita
odpowiedz
3488 dni temu
mój sposób na wyostrzenie zupy: 1/2 piersi kurczaka kroję w b. cienkie paski (ok. 2 mm) i marynuję w curry z odrobiną oliwy z oliwek, (przez ok. 2h w lodówce) Dodaję do zmiksowanego kremu, krótko gotując 3-5 min. Pierś z kurczaka można zastąpić np. indykiem, a curry jeśli jest dla kogoś mało pikantne, to może użyć pieprz cayenne. Smacznego
odpowiedz
3490 dni temu
podałam zupę z dodatkiem drobno pokrojonego wędzonego podsmażonego boczku. rewelacja.
odpowiedz
3504 dni temu
Bardzo dobra zupa. Zdrowa i szybka w przygotowaniu
odpowiedz
3508 dni temu
Pyszna, łatwa (a uwielbiam łatwe szybkie dania) i szybka :)
odpowiedz
3519 dni temu
Zastapilam kalafior brokulami a ze lubie ostre, dodalam chili Bardzo polecam ten przepis :) Prosty, szybki i baardzo smaczny
odpowiedz
3532 dni temu
Zupa rewelacyjna,sam zrobiłem dla swej ukochanej i bardzo smakowała.
odpowiedz
3534 dni temu
Zupa wyszła mi mdła. Mąż nie był zachwycony.
odpowiedz
3556 dni temu
Madzijko, jak najbardziej możesz zastąpić bulion drobiowy warzywnym. Jeśli chcesz dodać do zupy śmietanę, lepsze będzie śmietana słodka.
odpowiedz
3556 dni temu
Czy mogę dać bulion warzywny i trochę śmietany? jeśli tak to lepsza słodka (18%) czy kwaśna?
odpowiedz
3561 dni temu
Super przepis, zupa wyszła przepyszna!! polecam !
odpowiedz
3561 dni temu
Drogi Gościu, Mature Cheddar to ser bardzo miękki, który pod wpływem temperautry rozpuszcza się i ciągnie. W zupie zachowa się tak samo i porobią się serowe "kluski". Twarde sery typu parmezan podgrzane nie mają tak zwartej konsystencji i zagęszczając zupę sprawiają, że staje się bardziej kremowa.
odpowiedz
3561 dni temu
czy zamiast sera grana padano mogę dodać ser Mature Cheddar
odpowiedz
3566 dni temu
Drogi Gościu, lepszy będzie twardy ser typu parmezan.
odpowiedz
3566 dni temu
czy moze byc zwykły ser zółty?
odpowiedz
3599 dni temu
Olu, ser dodaje tutaj ciekawego posmaku, ale jeśli z niego zrezygnujesz zupa również będzie bardzo smaczna :)
odpowiedz
3599 dni temu
Czy brak sera mocno zmieni smak? Jestem bezglutenowcem...
odpowiedz
3615 dni temu
Przemku miło nam słyszeć, że nasze przepisy sprawdzają się w Twojej kuchni :) Zachęcamy do dalszego wspólnego gotowania, z pewnością znajdziesz u nas jeszcze wiele prostych i pysznych receptur, którymi zaskoczysz rodzinę i przyjaciół :)
odpowiedz
3617 dni temu
smialem sie z Waszych przepisow, ale to juz kolejny ktory sam ogarniam a zaufajcie, nie znam sie na gotowaniu ;). Wszystkim smakuje co robie zgodnie z przepisem ale najwazniejsze ze wszystko moge u Was kupic… na dzis mialem pecha nie bylo sera i kalafiora ;p
odpowiedz
3646 dni temu
Bardzo dobra. raz zamiast kalafiora dodałam brokuła plus 3 marchewki. Mimo brzydkiego koloru po zblendowaniu (taki brązowy) zupa wyszła naprawdę dobra. Śmiało można dodać do niej grzanki.
odpowiedz
3651 dni temu
Bardzo dobra zupa:)
odpowiedz
3706 dni temu
Drogi Gościu, bulion drobiowy można przyrządzać samodzielnie (jest to wywar z drobiu i warzyw) lub posłużyć się kostką rosołową.
odpowiedz
3707 dni temu
głupie pytanie- co mam rozumieć poprzez 'bulion'?
odpowiedz
3708 dni temu
Dobra. 6/10
odpowiedz
3723 dni temu
Ani zbyt duży, ani zbyt mały :) Jeśli są bardzo małe, możesz dać dwa, jeśli bardzo duży - pół.
odpowiedz
3723 dni temu
Jak duży powinien być ten kalafior? :)
odpowiedz
3725 dni temu
Kasiu, mrożony kalafior również się świetnie nadaje. Polecamy też wypróbować nasz przepis na zupę z pieczonego kalafiora, czosnku i marchewki! https://kuchnialidla.pl/product/zupa-z-pieczonego-kalafiora-i-czosnku-z-marchewka-i-truflowym-pesto
odpowiedz
3725 dni temu
Smaczna nawet bardzo tylko u mnie z mrożonego kalafiora :)
odpowiedz
3756 dni temu
Zupa w porzadku, smakowala mezowi, mi troche mniej. Sprobuje wersji z pieczonego kalafiora z marchewka
odpowiedz
3782 dni temu
Po prostu pychaaaaa!!!
odpowiedz
3783 dni temu
Aniu, oczywiście, że możesz :) Pamiętaj jednak, że otrzymasz nieco odmienny smak!
odpowiedz
3784 dni temu
Czy w ten sam sposób mogę zrobić kremową zupę z brokuła?
odpowiedz
3786 dni temu
Dziękujemy za miłą opinię. Na chłodniejsze dni proponujemy rozgrzewający krem z marchwi i pomarańczy z dodatkiem imbiru https://kuchnialidla.pl/product/Krem-z-marchwi-pomaranczy-i-imbiru-z-grzankami
odpowiedz
3786 dni temu
Ta zupa jest przepyszna, jedna z najlepszych jakie jadłam do tej pory :)
odpowiedz
3794 dni temu
Cieszymy się, że nasz krem przypadł Ci do gustu. Spróbuj innych naszych zup, np. kremu z czerwonej papryki http://kuchnialidla.pl/product/Zupa-z-czerwonej-papryki
odpowiedz
3794 dni temu
Wyszła przepyszna:)!!!chyba najlepszy krem jaki jadłam:)
odpowiedz
zobacz wszystkie