Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać). Wnętrze oprószamy pieprzem.
Pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Otrzymany farsz rozkładamy równomiernie na wewnętrznej stronie rolady. Dodajemy pokruszony ser feta i zawijamy ciasno w roladę.
Roladę owijamy w plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją. Następnie przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem. Dookoła układamy szalotki pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu kroimy na plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Kajzerki z warzywami
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Wigilijne pierogi
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Gnocchi szpinakowe
- Faszerowana pizza z grilla
- Sałatka z kuskusem, mango i awokado
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
- Sałatka z młodych warzyw
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Piernik z marchwi
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Chleb żytni na zakwasie
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Komentarze (1)
3684 dni temu
Myślę że przygotuję taką łopatkę na święta,bardzo kuszący przepis.
odpowiedz