Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, żółtka, śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach. Brzegi kółek delikatnie nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego. Środek uciskamy palcem, by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.
Olej rozgrzewamy na patelni. Róże z ciasta wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone róże wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
Gdy ciastka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koktajl bananowy
- Walentynkowe serduszka
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Rogaliki z makiem
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Kruche ciasteczka – przepis
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Zielony falafel burger
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Magdalenki na 2 sposoby
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Egzotyczne lody ananasowe
- Róże karnawałowe
- Tarta tatin z morelami
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Czekoladowa kostka bez laktozy
Komentarze (1)
3726 dni temu
Piękne,żą szkoda je jeść,myślę że jutro je robię,akurat na tłusty czwartek .Uwielbim wasze przepisy.
odpowiedz