Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kaczki w wonnym, słodko - korzennym estragonowym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Podana z makaronem tagliatelle i gruszką zapiekaną z lazurowym serem i żurawiną. Pyszne, sycące danie - w sam raz na weekendowy obiad. Do tego czerwone wino - żyć, nie umierać!
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5453
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 304
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28017
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5453
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 304
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28017
Składniki
Dzień wcześniej przygotuj kaczkę. Skórę na piersi natnij w romby, natrzyj z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i estragonem; zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.
Zamarynowaną kaczkę połóż skórą do dołu na zimnej patelni. Postaw na niedużym ogniu i smaż, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra będzie rumiana i chrupiąca.
Przewróć kaczkę na drugą stronę, smaż do zrumienienia. Odwróć na powrót na stronę ze skórą, smaż jeszcze 3 minuty.
Odwróć jeszcze raz, wlej ok. 100 ml wina. Smaż ok. 3 minut i wyjmij mięso.
Odłóż na talerz i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj sos: do pozostałego na patelni sosu wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki połówkę gruszki. Dopraw estragonem, pieprzem, ew. odrobiną cukru. Ja dodałem jeszcze odrobinę przyprawy korzennej. Gotuj, aż gruszki całkowicie się rozgotują.
Pokrojoną w nieduże kawałki kaczkę włóż do sosu i podgrzej razem. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Podawaj makaron polany sosem z kawałkami kaczki i gruszką z serem pleśniowym.