Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2008
Rzadko znajduję czas na pieczenie ciast, ale dla tej tarty robię wyjątek.
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 112
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 113
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 112
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 113
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
Składniki
Miksujemy na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy połowę mąki, ucieramy przez kilka minut, a potem dosypujemy resztę mąki i zagniatamy miękkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, wylepiamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor (180 stopni). Kiedy ciasto się chłodzi, obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od tego jak bardzo są pękate), wycinamy gniazda i skrapiamy obficie sokiem z połowy cytryny. Miksujemy jajka z cukrem, śmietanką, sokiem z połowy cytryny i skórką otartą z całego owocu. Wlewamy alkohol i esencję, dodajemy migdały i mieszamy. Na podpieczonym, lekko wystudzonym cieście układamy gruszki, zalewamy kremem i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 min.