Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w innym wydaniu niż tradycyjnie ugotowany i podany z bułką tartą. Chrupiące ciasto i kalafior zapiekany w masie jajecznej pod stopionym serem.
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 225
Polecam.
Odsłon: 2250
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 138
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 408
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 86
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 225
Polecam.
Odsłon: 2250
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 138
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 408
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 86
Składniki
Kruche ciasto: zimne masło i jajko dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę (u mnie śr. 27cm) wysmarować masłem i wykleić spód i boki ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (do zrumienienia). Lekko przestudzić.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko twardy. Delikatnie przestudzone różyczki ułożyć na spodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem i dobrze doprawić (żeby tarta nie była mdła). Wylać na kalafior, posypać natką pietruszki i zapiekać, aż masa jajeczna się zetnie (ok. 20 - 25 minut).
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać tartę.
Zapiekać ok. 2-3 do rozpuszczenia sera. Smacznego :-)