Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, niezwykle smaczny i efektowny tort - flagowe ciasto mojej Mamy ;-)
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12019
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1168
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 35
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 997
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12019
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1168
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 35
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 997
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Składniki
zaczynamy od ciasta: ucieramy 3 żółtka z 3 łyżkami cukru, dodajemy śmietanę, 3 łyżki mleka i stopione masło, całość dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę (2,5 szklanki) oraz sodę, zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na makaron) ciasto dzielimy na pięć równych części, każdą z tych części formujemy w placek, którym wykładamy dno małej tortownicy, po czym pieczemy przez ok 15 min (na złoty kolor) w piekarniku rozgrzanym do 180 st C w ten sposób powinniśmy uzyskać pięć złoto wypieczonych placków
czas na krem: 3 żółtka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę, mąkę mieszamy z 1/2 szklanki mleka, a pozostałe 2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, dolewamy utarte żółtka, z potem mleko z mąką, doprowadzamy powolutku do wrzenia energicznie mieszając i gotujemy jeszcze chwilkę, aż masa zgęstnieje
każdy placek nasączamy kawą, a potem przekładamy masą, (poza tym samej górze), rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub mikrofali) czekoladę i polewamy nią wierzch tortu, całość posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, no i gotowe, SMACZNEGO !!!