Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki tort na kruchym cieście z bitą śmietaną i owocami ... polecam!!!
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 45
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 725
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 103
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 195
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 45
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 725
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 103
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 195
Składniki
Z mąki, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i podzielić na 3- 4 części (w zależności od wielkości tortownicy). Każdą część rozwałkować na wielkość tortownicy i osobno upiec spody.
Śmietanę ubić, dodając cukier wanilinowy oraz cukier puder (ilość zgodnie z upodobaniem - trzeba próbować;-). Układać na paterze kruchy spód, na to cienko bita śmietana, na to owoce i znowu śmietana, na to kolejny spód itd...
Górę i boki pokryć bitą śmietaną i ozdobić wedle uznania, owocami bądź gotowymi ozdobami (u mnie dekorowała córka).
Gotowy tort wstawić na noc do lodówki (uwaga przy wstawianiu żeby się nie ześlizgnął), dlatego najlepiej robić dzień wcześniej. Ciasto kruche ładnie mięknie od śmietany co daje super efekt smakowy.