Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
CIASTO:żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel.Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli.Mąkę,kakao i proszek przesiać i dodać do żółtek.Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać wszystko łyżką(nie mikserem!).Piec w temp. 200 st.C 30-40 min.(do"suchego patyczka").Po wyjęciu i wystygnięciu przekroić na pół.
PONCZ:Do 2 szkl. ciepłej wody dodajemy cukier,sok z cytryny i rum.Takim ponczem nasączamy obydwie połowy ciasta(ciasto do WuZetki musi być mocno mokre,dokładnie nasączone)
BITA ŚMIETANA:żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody,odstaawić,żeby ZUPELNIE wystygła(ale uważajmy,żeby się nie ścięła!).Kiedy żelatyna stygnie,ubijamy śmietanę,dodając pod koniec cukier puder .Cały czas ubijając dodajemy powolutku ZIMNĄ żelqatynę.
POLEWA:czekoladę połamać na kawałki,dodać 3 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej(mały garnuszek z czekoladą i śmietaną wstawiamy do większego garnka z wodą,która ały czas się gotuje).
Mocno nasączone ponczem,przełożone bitą śmietaną ciasto,polewamy polewą i kroimy na kwadraty(u mnie 12).Na każdym ciastku wyciskamy"kleksik" z bitej śmietany.
SMACZNEGO:-)) A;przepis zaczerpnęłam z blogu GOTUJĘ BO LUBIĘ