Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
makiem. Ach, jakaż to słodka, idealna para, która może stać się miłym prezentem w Dniu Zakochanych. Ciasto jest oczywiście w kształcie serca i smakuje cudownie. Słodkich Walentynek dla wszystkich, którzy tu zaglądają. :))
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 687
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1636
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 687
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1636
Składniki
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, należy go uzupełniać, aby mak się nie spalił. Ugotowany mak wystudzić, następnie zmielić trzykrotnie w maszynce. Figi zalać ciepłą, przegotowaną wodą, żeby nie były takie suche. Po 10 minutach osączyć z wody, owocom usunąć twarde ogonki, po czym każdą figę podzielić na ćwiartki.
Przy pomocy miksera utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce zmielonego maku, nadal ucierać. Do masy makowej wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone figi. Wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową.
Gotowe ciasto wlać do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Cały czas pieczenia ciasta wynosi około 1 godziny.
Gdy upieczone ciasto przestygnie należy wyjąć je z formy, polukrować, ozdobić figami. Oczywiście to tylko przykład, każdy z nas może ozdobić ciasto tak jak lubi, według własnego gustu i smaku. Lukier miodowy: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, miodem i przegotowaną wodą. Błyskawicznie powstaje nam pyszny lukier.
Smacznego.