Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka a la tarta na szpinakowym cieście, może być w wersji wegetariańskiej lub mięsnej
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Składniki
Szpinak drobno posiekać. Usunąć grubsze łodyżki, poddusić kilka minut na łyżce oleju. Wystudzić.
Warzywa pokroić, poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić w plasterki i przysmażyć na patelni.
Do wystudzonego szpinaku dodać mąkę, dobrze rozmieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec ok. 15 minut w temp. 180 C. Ciasto powinno odchodzić od patyczka. Ubić żółtka z jogurtem, dodać starty ser.
Na podpieczone ciasto wykładamy warstwami kiełbasę, warzywa, polać masą jajeczno-serową. Po wierzchu posypać oregano. Wstawić do piekarnika na koleje 15 -20 minut. Smacznego J
mięsożercom można dodać jeszcze boczek wędzony lub filet z kurczaka, w wersji bezmięsnej kiełbasę można zastąpić fasolka gotowaną lub cieciorką na skróty można wykorzystać szpinak mrożony :)