Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 100
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 535
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest połączeniem aksamit...
Odsłon: 223
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 69
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 100
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 535
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest połączeniem aksamit...
Odsłon: 223
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 69
Składniki
Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją. Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu. Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.