Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 513
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23672
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 115
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 513
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23672
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 115
Składniki
Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją. Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu. Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.