Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z dyni. Świetny pomysł na jesienną zupę.
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Dynię umyj i pokrój na kawałki wielkości ok 5cm. Następnie odetnij nożem włókna z pestkami i skórkę tuż przy miąższu. Rób to ostrożnie, bo dynia jest bardzo twarda. Tak przygotowane kawałki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć dynię. Przesmaż ją chwilkę i następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż kawałki dyni zmiękną. Dodaj warzywa z bulionu i całość zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku.
Zupy krem można podawać na wiele sposobów, my w naszym domu jemy naszą zupę z dyni z odrobiną sera żółtego i prażonymi pestkami dyni. Jak mam pod ręką świeżą natkę, to posypuję nią jeszcze po wierzchu zupę. Świetnie komponuje się smakiem i kolorystyką.