Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna zupa "Jydz kalarepa, bydziesz mocny jak rzepa"
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 128
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 109
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 484
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68179
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 128
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 109
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 484
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68179
Składniki
Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Liście pozbawiamy środkowych, grubych nerwów i szatkujemy jak kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy w identyczną kostkę jak kalarepkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dusimy na nim kalarepkę z liśćmi, dodajemy mąkę i śmietanę. Odstawiamy z ognia i po przełożeniu do garnka zalewamy 2 l zimnej wody jednocześnie roztrzepując całość trzepaczką tak aby nie pozostawić grudek. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy posiekany koperek część zostawiając do posypania gotowej "oberiby" na talerzu. UWAGI - można nie dodawać mąki i śmietany lub dodać jedno z nich.