Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są bułki jagodzianki, a ja dziś upiekłam żurawianki, nawet niektóre uśmiechnięte :) Bułeczki drożdżowe z żurawiną.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 327
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1170
Składniki
Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłego mleka.
Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto na placek prostokątny o grubości 5-8 mm. Wycinamy okrągłe placuszki.
Na każdy z nich nakładamy po łyżce konfitury z żurawiny.
Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożone bułki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po ponownym wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)
Upieczone bułki posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kratce.
Smacznego :)