Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa wielkanocna, ale nie tylko. Żurek na domowym zakwasie, z jajeczkiem, boczkiem i kiełbasą.
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 1265
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 145
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 2589
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 1265
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 145
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 2589
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 211
Składniki
Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan, czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.
Smacznego. Uwaga 1: Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu. Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.