Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o królewskim smaku wymyślone przez szwajcarskiego kucharza Philippe Guignard
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
Na biszkopt: *Ubijamy żółtka z cukrem przez ok 8 minut, dodajemy mąkę oraz skórki od cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sól. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. *Masę wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto powinno mieć wysokość ok 1 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze czyli 250 stopni przez 5 minut. *Po wyciągnięciu z pieca delikatnie posypujemy cukrem i chłodzimy.
Po doklejeniu od pergaminu ciasto przekrawamy na połowę. Każdą część smarujemy cieniutko marmoladą morelową i bardzo ciasno zwijamy w rulon, który obwiązujemy folią i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Roladki kroimy w cienkie plasterki i układamy tak jak na zdjęciu.
Na masę *Podgrzewamy mleko z cukrem i wanilią. Zółtko mieszamy z proszkiem do ubijania śmietany. Następnie dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Całość wlewamy do mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie chłodzimy. *Smietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy rum, pokrojonego ananasa, oraz rozpuszczoną w małej ilości wady żelatynę. Mieszamy z ostygniętym mlekiem i wlewamy do uprzednio wyłożonej biszkoptem tortownicy (28 cm). Odstawiamy do zastygnięcia.
Układamy jeszcze górną warstwę z biszkoptów i zalewamy bardzo ostroznie , jak najcieniej uprzednio przygotowaną jasną galaretką.
Ps 1.Są pewne trudności z oderwaniem po upieczeniu biszkoptu od pergaminu. Trzeba to jakoś przejść. Ps 2.Im bardziej ciasno będą zwinięte ruloniki tym lepiej. Ps 3 W przepisie koniecznie musi być dzem morelowy oraz proszek do ubijania śmietany Ps 4 Przepis pochodzi z książki : EUROPAS MEISTERKÖCHEN BITTE ZU TISCH