Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 137
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 838
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 137
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 838
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Składniki
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, posyp obficie solą i odstaw na 45 minut do godziny, aż puszczą sok. Wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.
Łyżką (np. do lodów) wydrąż miąższ z bakłażanów. Porkój go w kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na ćwiartki i pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Cebulę, czosnek, seler naciowy i pomidory suszone pokrój dość drobno, papryczkę bardzo drobno (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych potraw - usuń pestki.
Cebulę, czosnek i seler zeszklij na rozgrzanej oliwie. Jeżeli wolisz danie mięsne - dodaj pokrojone w drobną kostkę mięso kurczaka (opcjonalnie). Smaż, aż mięso się zrumieni.
Dodaj resztę warzyw i duś na małym ogniu, aż wszystkie będą miękkie. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści. Gdyby masa warzywna okazała się zbyt gęsta, możesz podlać odrobiną wody lub (lepiej) białego wina.
Usmażonymi warzywami nafaszeruj połówki bakłażanów i zapiekaj w piekarniku (200 stopni, góra - dół) ok. 30 minut, aż bakłażany będą miękkie. Można posypać jeszcze górę startym parmezanem - będą lepsze. Ale niestety, ktoś mi wyjadł z lodówki... ;-) Podawaj gorące, może być w towarzystwie surówki z pomidorów.