Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez glutenu są równie smaczne jak te z dodatkiem mąki pszennej. Dowodem na to jest ten właśnie orzechowiec. Spód ciasta jest pyszny , mocno orzechowy z dodatkiem niewielkiej ilości bezglutenowej mąki owsianej. Idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, suszonymi daktylami i moimi ulubionymi figami. Całość została przykryta bezową , chrupką pierzynką. Jak dla mnie jest oto połączenie idealne. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości nie tylko tym, będącym na diecie bezglutenowej.
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 655
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 56
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 170
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5421
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 655
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 56
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 170
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5421
Składniki
Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy . Będzie klejące , więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Formę 25x30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą . Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką
Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi , daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!