Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas w domu bigos to takie świąteczne danie, ponieważ pojawia się na stole przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. To co mnie w nim kusi to niezdrowy, pieczony boczek i grzyby. Jeżeli Was też to pociąga, to koniecznie musicie sobie sprawić taki bigos.
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 63
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 107
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 53
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 131
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 63
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 107
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 53
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 131
Składniki
Żeberko i łopatkę zalać wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć na talerz*. Kapustę kiszoną zalać wywarem mięsnym dodać poszatkowaną białą kapustę, suszone grzyby, ziele angielskie i kilka lisków laurowych. Wszystko razem gotować 3 godziny. W tym czasie boczek surowy pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać do niego pokrojoną cebulę (piórka lub kostka, jak kto woli). Jeżeli boczek jest już dość mocno zrumieniony należy go, razem z cebulą i wytopionym tłuszczem, dodać do bigosu. Po trzech godzinach smażenia możemy odpocząć i zebrać siły na kolejny dzień, gdy z bigosem jest o tyle więcej pracy, że trzeba go częściej mieszać. Staje się bardziej gęsty, płyn paruje i bigos ma większą tendencję do przypalania. Wracając do przepisu. Drugiego dnia smażymy bigos przez kolejne 3 godziny, często mieszamy, pod koniec smażenia dodajemy żeberko i łopatkę pokrojone na kawałki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy bigos zajadamy z pieczywem. *Żeberko jeżeli tylko zacznie stygnąć należy go pozbawić kości. Gdy jest zimne to kości bardzo ciężko usunąć.
Smacznego.