Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy dobiega końca - to ciasto będzie jego uwieńczeniem.
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12018
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1166
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 34
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 996
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12018
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1166
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 34
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 996
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę mikserem. Gdy piana zacznie się stawiać dosypujemy cukier ciągle ją ubijając na niskich obrotach. Kolej na żółtka. Dodajemy je po kolei do mieszanego już ręcznie w jedną stronę drewnianą łyżką ciasta. Kolejny składnik to olej, który dolewamy po łyżce. Na koniec dosypujemy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta odcinamy jego wierzchnią skórkę garotą (specjalny nóż strunowy)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i około 50 dag miksujemy dodając serek waniliowy i jogurt. Całość uzupełniamy cukrem pudrem.
Dwie z trzech galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy je do truskawkowej masy dokładnie mieszając. Tortownice wykładamy folią spożywczą wywijając jej brzegi na krawędzie formy. Wkładamy do niej biszkopt. Folia stworzy ciekawy wzór na bokach ciasta a dodatkowo zabezpieczy nas przed wypłynięciem musu zanim nie stężeje do końca. Wylewamy na tak przygotowane ciasto pyszny truskawkowy mus.
Odkładamy ciasto do lodówki aż mus zgęstnieje na tyle by owoce, które na nim położymy nie utonęły w nim. Gdy mus będzie gotowy, na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne sezonowe owoce. Zalewamy całość trzecią tężejącą już galaretką, którą należy przygotować z ciut mniejszej ilości wody niż to zalecają na opakowaniu. Odkładamy ciasto do lodówki aż całkiem mus i galaretka stężeje, a ciasto smacznie się ochłodzi. To oraz inne ciasta z truskawkami znajdziecie w linku pod wpisem.