Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna w pełni - to okres, kiedy uwielbiam stragany w warzywniakach - tyle dobroci - nie wiadomo na co się zdecydować. Jest już botwinka- musi być zupa! Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C), wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian. Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka. Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm!
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 41
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 32
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 41
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 32
Składniki
Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę. Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym i drugim :)). Smacznego! Porcja zupy z jajkiem to tylko 145 kcal :) Więcej przepisów na blogu dietetyczno-kulinarnym Moje Kuchenne Rewelacje :)