Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię drożdżowe pieczywo. Szukałam przepisu który pozwoli zrobić smaczne słodkie bułeczki szybko i łatwo. Ten przepis jest moją modyfikacją kilku które wypróbowałam.
Ryż z kurczakiem i szpinakiem, to szybkie i smaczne danie. Pyszny obiad, któ...
Odsłon: 59
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 210
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 442
Ryż z kurczakiem i szpinakiem, to szybkie i smaczne danie. Pyszny obiad, któ...
Odsłon: 59
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 210
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 442
Składniki
Mąkę 500setkę przesiej. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oliwy lub oleju. W garnku rozpuść masło dodaj mleko, śmietanę , cukier oraz jajko i żółtko. Do ciepłego( nie gorące) płynu dodaj drożdże. Ciepłą mieszankę wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
Wyrośnięte ciasto zagnieć na stolnicy i podziel na 12 części. Każdy placuszek rozwałkuj i na środku połóż powidła lub owoce którymi chcesz nadziać bułeczki. Ulep bułeczki i zlepioną częścią połóż na papierze do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia - ok. 30 min. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temp. 180 C ok 15 min.