Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z domową konfiturą idealne na śniadanie.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 113
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 241
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2307
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 404
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 272
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 113
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 241
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2307
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 404
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 272
Składniki
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę i cukier wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz żółtka, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodac roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto podzielić na równe części i uformować kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć około łyżeczkę dżemu. Brzegi ciasta zlepić i znowu delikatnie uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Gdy wyrosną posmarować białkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)