Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne, pachnące i mięciutkie bułeczki pszenno - żytnie z płatkami owsianymi. Idealne na pożywne śniadanie :D
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: obie mąki (pszenną i żytnią), sól, cukier trzcinowy i drożdże. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła - dodajemy do suchych składników wraz z oliwą z oliwek i kefirem. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 - 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Na sam koniec bułeczki smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 20 minut *. * po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 200 stopni C.
Życzę smacznego! :)