Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie bułeczki i co najważniejsze bez chemii. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką. W zamkniętym chlebaku mogą stać 2-3 dni i nie twardnieją. Najlepsze z samym masłem i pomidorem!
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 54
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 2405
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 56
Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis Arek Gie
Odsłon: 1003
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 54
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 2405
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 56
Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis Arek Gie
Odsłon: 1003
Składniki
Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę 650 przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej drugą mąkę (1850). Wsypujemy sól i mieszamy delikatnie warzechą.
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Wlewamy je do mąki (nie czekamy aż zaczyn wyrośnie), dodajemy olej i mieszamy warzechą, aż się składniki połączą. Powoli wlewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto. Łatwo się wyrabia – za bardzo nie klei się do rąk. Wyrabiamy około 5-6 minut. Nie potrzeba więcej.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce bez przeciągów – u mnie zazwyczaj jest to nienagrzany piekarnik. Zostawiamy je na około godzinę czasem może być to nawet 45-50 minut. W zależności jak wyrośnie. Trzeba uważać – raz próbowało uciec mi z miski:).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich bułeczki. Z podanych proporcji wychodzi mi około 13 bułeczek. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Bułeczki wyjmujemy. Nagrzewamy piekarnik na funkcję góra-dół na 200 stopni.
Bułeczki nacinamy z wierzchu – albo na krzyż, albo tylko poprzecznie. Smarujemy letnim mlekiem i obsypujemy sezamem/makiem.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Otrzymujemy pyszne bułeczki o smaku przypominającym mi dzieciństwo i dziadka, który takie bułki jadł z masłem i mielonką:).