Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie bułki do hamburgerów, wiadomo - co domowe to najlepsze :)
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13911
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 39
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 23
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 127
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 186
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13911
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 39
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 23
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 127
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 186
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, ciepłą wodę, jajko, wyrośnięty zaczyn i przestudzone masło i mieszamy wszystko łyżką. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Jeśli klei się do rąk podsypujemy mąką (u mnie kleiło się więc musiałam troszkę podsypać). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie przywierać do stolnicy. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, którego boki zbieramy do góry jak sakiewkę, następnie ponownie spłaszczamy i zbieramy boki (patrz instrukcja w przepisie grahamki na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com). Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki odkrywamy, delikatnie spłaszczamy ręką, smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy sezamem
Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu dajemy im kilka minut na przestygnięcie. Bułki po 2-3 dniach można łatwo odświeżyć, wystarczy lekko spryskać wodą i wstawić na chwilę do piekarnika. Można je również zamrozić.