Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek wyszedł bardzo smaczny, pierwszy raz piekłam go ze śliwką suszoną.
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 88
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 317
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 98
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 202
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 88
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 317
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 98
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 202
Składniki
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę razową.
Dodać jeszcze mąkę żytnią.
Na suchą patelnię wsypać słonecznik.
Dosypać czarny sezam i razem uprażyć.
Uprażone ziarna przesypać do miski z mąkami i dokładnie wymieszać.
Dosypać ziarna amarantusa .
Dokładnie razem wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Wsypać łyżkę soli i wymieszać.
Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.
Dodać świeże pokruszone drożdże, cały czas mieszać łyżką drewnianą.
Wlać do zawartości miski serwatkę oraz wodę.
Dosypać śliwki suszone i wymieszać.
Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Smacznego !