Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 131
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 36
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 38
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 70
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4555
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 131
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 36
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 38
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 70
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4555
Składniki
Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach). SMACZNEGO!