Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie, spróbujcie sami:)
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 484
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 305
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4269
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 798
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 484
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 305
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4269
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 798
Składniki
Do wysokiego garnka z wodą włożyć puszkę mleka skondensowanego i gotować na średnim ogniu 2,5 godziny. Karmel przygotować wcześniej aby ostygł przed wyłożeniem na ubitą śmietanę.
Do wysokiego naczynia lub miski wlać schłodzoną śmietanę, wsypać 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Całość delikatnie ubić mikserem (śmietanę Ramę ubijamy przez 8 minut a śmietanę Piątnicę około 3 minut).
Prostokątną blachę (24x30) wyłożyć folią lub pergaminem.
Ciasto układamy wg wzoru:
- herbatniki - bita śmietana - orzechy (pokrojone) - herbatniki - bita śmietana - karmel - orzechy
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się człowiek wprawi, to całe ciasto wykonana w 20 minut (oczywiście mleko trzeba przygotować wcześniej). Niestety fotka jest z grudnia 2009 i nie była "robiona" na potrzeby Smakera.