Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo mocno cytrynowe i bardzo mocno mokre ciasto z przepisu Nigelli Lawson
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9835
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 61
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9835
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 61
Składniki
Mąkę kukurydzianą,mielone migdały (ja migdałów nie obieram przed zmieleniem ze skórki ponieważ chcę zatrzymać składniki odżywcze w które skórka jest bogata) i proszek do pieczenia wymieszać razem podrzucając składniki w misce.
W osobnym naczyniu utrzeć masło z drobnym cukrem.Cytryny sparzyć,umyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnych oczkach.
Do utartego masła z cukrem dosypać trochę suchych składników,miksować i dodać jedno jajko.Po chwili dosypać znów suchych składników i wbić drugie jajko.Miksować.Następnie wsypać resztę suchych składników i wbić trzecie jajko.Wymieszać ze startą skórką cytryn.
Wyłożyć na blachę lub okrągłą tortownicę (ok 24,26 cm, ciasto jest raczej niskie) i piec ok 40-45 min w temp 180 st.
Z soku z cytryn i cukru pudru przygotować syrop podgrzewając lekko przez chwilę do połączenia składników.
Kiedy ciasto ostygnie nakłuć je gęsto np suchym makaronem spaghetti i polać wystygłym syropem.Poczekać aż ciasto wchłonie syrop.Smacznego