Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat whisky, a słodka gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem. Cały urok zawarty jest w tych małych, wystających ogonkach :-) W wersji dla dzieci rezygnujemy z whisky, dodajemy natomiast aromat migdałowy.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4913
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4913
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Całość stawiamy na palniku, a gdy zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie gruszki. Gruszki gotujemy ok 15 minut (do miękkości), a następnie wyciągamy z zalewy i studzimy.
2. W rondelku umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z whisky i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy. Miękkie masło i cukier ucieramy na puch, a następnie wbijamy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do utartej masy dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i starannie mieszamy. Wsypujemy zmielone migdały (u mnie były to migdały zmielone w blenderze na mniejsze kawałki - są wtedy świetnie wyczuwalne z cieście), oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. 3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wystudzone gruszki wbijamy do ciasta na boki i jedną na środek. Owoce muszą dotykać dna blachy.
4. Ciasto pieczemy w 180*C przez 50 minut. 5. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, a na koniec wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Gorącą polewą smarujemy wystudzone ciasto. SMACZNEGO :-)