Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe wykonania mojej Mamy. Smakuje wyśmienicie do ostatniego okruszka. Przepis podawany z pokolenia na pokolenie. Polecam i życzę smacznego :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży dodając odrobinę mleka,cukru i soli. Utrzeć jajka z cukrem , w międzyczasie roztopić tłuszcz z mlekiem i cukrem wanilinowym.
Utarte jajka wlać do schłodzonego ( nie zimnego) mleka . Następnie dodać do wyrośniętych drożdży. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dodać przesianą mąkę wymieszać drewnianą łyżką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką-wystarczy drewniana łyżka.
Po wyrośnięciu wyłożyć do formy,posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia.
Wstawić ciasto na 10 min do nagrzanego piekarnika na 150 st. nie zamykając. Po tym czasie podnieśc temp. do 180 st. i piec oko. 45 min.